Начало arrow Стъклопакет

Вход


Enter what you see:
This image contains a scrambled text, it is using a combination of colors, font size, background, angle in order to disallow computer to automate reading. You will have to reproduce it to post on my homepage
Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!
Какво трябва да знаем за стъклопакетите?

Всички знаем, че профила заема много малка част от целия прозорец – около 20%. Останалата част е заета от стъклопакет. От там става основният топлообмен на прозореца. Много е важно какъв стъклопакет ще избере клиента.

Правилният избор на стъклопакет е от решаващо значение за топло-, шумоизолацията и дизайна на вашите прозорци, защото заемат средно между 70-80% от площта на дограмата. Завишените изисквания на европейските страни към топлоизолацията на AL и PVC дограми /в Германия от м. Октомври 2009 година са забранени за вграждане дограми с коеф. на топлоизолация UF>1,4W/m2k/ налага въвеждането на на нови решения в производството на стъкла и стъклопакети. Масово навлизат стъклопакети с нискоемисионни, високоенергийни стъкла или тройни стъклопакети, които са по-скъпи от обикновенните флоатни стъкла, но с много по-добри технически характеристики. Когато обектът се намира в шумна зона се налага използването на по-добре звукоизолиращи стъклопакети. Такива са комбинациите от различни дебелини на стъклата в стъклопакета, използването на триплекси или тройни стъклопакети. Понякога архитектурните решения или личния избор изискват използването на цветни стъкла. Тяхната функция е освен придаването на цвят на фасадите намаляват светлинната и топлинна пропускливост на стъклопакетите. Има различни видове цветни стъкла - едните са оцветени в масата си - зелени, кафяви, сини, сиви и др. Те затъмняват около 10-15%.

Другите са т.нар. отражателни стъкла. Това са прозрачни стъкла, при които от едната страна е нанесен химически слой който дава огледален ефект. Тези стъклопакети отражават над 30% от светлината и са особено подходящи за фасади и покривни прозорци.

За топлоизолацията на стъклопакета много важно е разстоянието между стъклата. Оптималното разстояние е 16 мм, което с две стъкла с деблина от 4 мм дава обща ширина на стъклопакета 24 мм. При тройните стъклопакети съответно с 3 стъкла от 4 мм се получава обща ширина на стъклопакета 40 мм. Основен фактор за добрата шумоизолация е комбинирането на стъкла с различина дебелина в стъклопакет. Това е така защото звуковите трептения при еднаквите по големина и дебелина стъкла са еднакви, а при различните съответно различни. Точно това намалява до голяма степен преминаването на звуковите вълни от вън на вътре. Колкото е по-голяма разликата в дебелината на стъклата, толкова по-добра ще бъде и звукоизолацията на стъклопакета.

Стъклопакетите които най-често използваме са:

1. Бяло - бяло 20, 24 или 32 мм - Стъклопакет с две бели флоатни стъкла.

 • Коеф. на топлоизолация UF>2,6W/m2k
 • Звукоизолация до 30db
 • Преминаване на светлината 81%

2. Цветно /зелено, кафяво/ - бяло 20, 24 или 32 мм стъклопакет с едно цветно и с едно прозрачно стъкло.

 • Коеф. на топлоизолация UF>2,6W/m2k
 • Звукоизолация до 30db
 • Преминаване на светлината 65-70%

3. Бяло – нискоемисионно стъкло - 20, 24 или 32 мм стъклопакет с едно бяло и едно нискоемисионно /Kа/ стъкло. Нискоемисионното стъкло е стъкло, при което от едната страна е нанесен тънък прозрачен филм от благородни метали и др. съставки, който пропуска топлинните лъчи само в едната посока /на вътре/, като след това не им позволява да излязат от помещенията. Повишава топлоизолацията на стъклопакетите чувствително, като намалява риска от появата на конденз по стъклата.

 • Коеф. на топлоизолация UF>1,6W/m2k
 • Звукоизолация до 30db
 • Преминаване на светлината 79%

4. Високоенергийно - бяло 20, 24 или 32 мм стъклопакет с едно високоенергийно и едно прозрачно стъкло. Високоенергийното стъкло задължително се монтира отвън на помещенията. Това е селективно стъкло с двоен прозрачен филм от благородни метали, което при различни условия действа по различен начин. Когато навън е топло и слънцето огрява прозореца то отразява голяма част от топлината, която иначе преминава през стъклата в помещенията, а когато навън е тъмно или студено работи като Kа стъкло. Много е подходящо за всякакви помещения, пести енергия както за подгряване така и за охлаждане на помещенията.

 • Коеф. на топлоизолация UF>1,5W/m2k
 • Звукоизолация до 30db
 • Преминаване на светлината 70%
 • Соларен фактор-40% /показател за цялото количество слънчева енергия преминаващо през стъклото/

5. Бяло - бяло - бяло - 40 мм Стъклопакет с три прозрачни стъкла с две въздушни камери по 16 мм с голяма топло и шумоизолация. Този стъклопакет поради по-голямата тежест и конструктивна ширина се използва само при 5 и 6 камерна система.

 • Коеф. на топлоизолация UF>1,2W/m2k
 • Звукоизолация до 40 db
 • Преминаване на светлината 73%

6. Високоенергийно - бяло - бяло - 40 мм Стъклопакет с едно високоенергийно и 2 прозрачни стъкла. Този стъклопакет е с още по-голяма топлоизолация и с по-голям соларен фактор. В комбинация с 5-камерен профил се постигат отлични резултати в топло и звукоизолацията.

 • Коеф. на топлоизолация UF < 1,0W/m2k
 • Звукоизолация до 40db
 • Преминаване на светлината 63%
 • Соларен фактор-40% /показател за цялото количество слънчева енергия преминаващо през стъклото/

 

 

 

 

 

 

Facebook